Minden a törökországi beutazásról!

Ha most a török riviéra a cél, ezt el kell olvasnod!

Már keresed a törökországi utazást? Előbb ezt ellenőrizd:

Az útlevélnek a Törökországba történő belépéstől számított még legalább 180 napi érvényességgel kell rendelkeznie. 

Magyarország és Törökország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadják az egymás által kiállított oltási és védettségi igazolványokat, és mindazok, akik oltási és védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon, teszt és karantén kötelezettség nélkül közlekedhetnek (utazhatnak) a két ország között!

Fontos, hogy NINCS oltási típus megkülönböztetés. Mindegyik oltás fajtával lehetséges az utazás!

A Magyar Kormány 2021.05.11.-ei bejelentése alapján a következő utazási szabályok érvényesek a Magyarországról Törökországba, illetve Törökországból Magyarországra utazó magyar, illetve török állampolgárok esetén.

2021. 05. 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. 

A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

A regisztrációs kötelezettség a védettségi igazolvánnyal utazókra is érvényes! 

2021. március 15-től a Törökországba belépni kívánó utasoknak formanyomtatványt kell kitölteniük a https://register.health.gov.tr oldalon keresztül!

Kitöltési útmutató!

A védettségi igazolvánnyal NEM rendelkező magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási szabályokat a regisztrációs kötelezettség mellett https://register.health.gov.tr , az alábbiakban ismertetjük: 

2020. december 29-től a Törökországba légi úton belépni kívánó, 6 éves, vagy annál idősebb utasok 72 óránál nem régebbi negatív SARS-COV-2 PCR tesztet kötelesek bemutatni. Ennek hiányában az utazót nem engedik már felszállni sem a Törökországba induló járatra. Ugyanez érvényes a törökországi repülőtereken keresztül tranzitálni szándékozó utasokra is!

2020. december 30-tól a tengeri/közúti határátkelőn belépni szándékozók 72 óránál nem régebbi negatív SARS-COV-2 PCR tesztet kötelesek bemutatni. Ennek hiányában az általuk megadott törökországi szálláshelyen kötelesek karanténba vonulni, amelynek során a hetedik napon a török Egészségügyi Minisztérium PCR-tesztnek veti alá az utazót.

A tengeri/közúti határátkelőn belépni szándékozók esetében megkövetelt negatív PCR teszt bemutatása, illetve ennek hiányában a kötelező hétnapos karantén kötelezettsége alól a nemzetközi személy- és teherszállításban résztvevő személyek – így a kamionsofőrök – mentességet élveznek!

A Törökországba történő belépéskor formanyomtatványt kell kitölteni, melyen az alábbi adatok megadása kötelező: 

  • személyes adatok; 
  • utazási adatok (pl. közlekedési eszköz fajtája, járat száma, ülés száma stb.); 
  • törökországi szálláshely címe; 
  • elérhetőségek; 
  • esetleges tünetek. 

A formanyomtatványon begyűjtött információkat a török hatóságok egy hónapig tárolják. 

2021. március 15-től a Törökországba légi úton belépni kívánó utasoknak az ún. „Utasinformációs űrlap” formanyomtatványt a járat indulását megelőző 72 órával online kell kitölteni

https://register.health.gov.tr oldalon keresztül. 

Az utazók ily módon már becsekkoláskor rendelkeznek regisztrációval és az ezt igazoló elektronikus (HES) kóddal, aminek – elektronikus vagy papír alapú – meglétét a légitársaságok ellenőrzik A török hatóságok nem kérnek igazolást az esetlegesen beadott védőoltásról, annak megléte nem mentesít a PCR teszt-kötelezettség alól. 

Azon 6 éves, vagy annál idősebb utasok, akik a tervezett törökországi belépésüket megelőző 10 napban Nagy-Britanniában vagy Dániában jártak, kizárólag 72 óránál nem régebbi SARS-COV-2 PCR teszt birtokában szállhatnak fel a járatokra, majd az általuk bejelentett törökországi szálláshelyen 14 napos karanténba kötelesek vonulni. 

Azon utasok, akik Brazíliában vagy Dél Afrikában jártak, ugyancsak kizárólag 72 óránál nem régebbi negatív SARS-COV-2 PCR teszt birtokában szállhatnak fel a járatokra, majd központilag meghatározott helyen kötelesek 14 napos karanténba vonulni. 

A török Egészségügyi Minisztérium a tizedik napon PCR-tesztnek veti alá az utazót, aki negatív eredmény esetén hagyhatja el a karantént. 2020. december 30-tól a tengeri/közúti határátkelőn belépni szándékozók 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kötelesek bemutatni. Ennek hiányában az általuk megadott törökországi szálláshelyen kötelesek karanténba vonulni, amelynek során a hetedik napon a török Egészségügyi Minisztérium PCR-tesztnek veti alá az utazót. 

A belépésre jelentkezőket a határon a török hatóságok által előírt kötelező egészségügyi alapvizsgálatnak vetik alá, megbetegedésre utaló tünetek esetén az illetőt kórházi vizsgálatra kötelezik. Amennyiben egy járművön (repülőgép/hajó/egyéb közlekedési jármű) pozitív koronavírusos esetet detektálnak, mindazokat, akik a kötelezően kitöltött formanyomtatvány alapján elvégzett kontaktkutatás szerint kapcsolatba kerülhettek a fertőzöttel, 10 napos karanténra kötelezik.

Az üzleti célú beutazás feltételei megegyeznek a fent leírtakkal

Törökországból való kilépéskor speciális intézkedés nincs, az utazás célja szerinti – valamint a tranzitálás során érintett – ország(ok) beutazási szabályai az irányadóak.

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépéskor: 

  • Védettségi igazolvánnyal rendelkezők részére semmilyen kötelezettség nincs
  • Védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők 10 nap karantén kötelesek vagy 2 negatíve PCR tesztel kiválthatják azt.

Konzuli szolgálat hazaérkezési szabályai magyar állampolgárok részére

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

Az útlevélnek a Törökországba történő belépéstől számított még legalább 180 napi érvényességgel kell rendelkeznie. 

Felhívjuk a Törökországba utazók figyelmét, hogy amennyiben útlevelük érvényessége nem felel meg a fenti szabálynak, és emiatt visszafordítják, a török idegenrendészeti eljárásba beavatkozni külképviseleteinknek nincs illetékessége.

További információk: https://www.bud.hu/en/covid_19/information_on_entering_and_leaving_hungary 

Konzuli szolgálat Törökország utazási tanácsok:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag

Kiskorúak beutazása: 

Bár a jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. 

A nyilatkozat tartalmazza 

a hozzájáruló (k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), 

a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló (k) aláírását. 

A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. 

A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. 

A vegyes házasságból született magyar-török kettős állampolgár kiskorú esetén, amennyiben török útlevéllel utazik, vagy nevéből sejthető, hogy török állampolgár is – a török hatóságok kérik a másik szülő török közjegyző előtt török nyelven tett hozzájáruló nyilatkozatát a kiskorú kilépéséhez.

A jelenleg érvényes szabályok értelmében (2021. március 15-től) minden Törökországba belépő utasnak 72 órával indulás előtt egy online elérhető regisztráció során HES kódot kell igényelnie.

Kitöltési útmutató!

https://register.health.gov.tr/

Az oldal több nyelven elérhető, a magyar nyelv sajnos még nincs köztük.

Alapadatokat szükséges kitölteni, a vastagon szedett adatok a kötelezőek

– Name: keresztnév

– Surname: vezetéknév

– Gender: nem — female: nő / male: férfi

– Entry type: belépés módja — airway (airplane): repülővel

– Passport number: útlevélszám

– Living location: lakóhely (ország): Hungary: Magyarország

– Nationality: állampolgárság — Hungary: magyar

– Transportation company name: légitársaság neve — Corendon, Sun Express, Freebird, Tailwind, Pegasus, Turkish

– E-mail address: e-mail cím: ide is elküldik a kódot, de a regisztráció után is kinyomtatható

– Phone number: telefonszám — +36 kiválasztható, utána pedig 06 nélkül szükséges a számunkat beírni

– Arrival date: érkezés dátuma

– Flight number: járatszám

Forward – továbblépés

2. oldal: Address information

– City: város — Antalya választandó

– District: kerület — kihagyható

– Phone number: telefonszám — +36 kiválasztható, utána pedig 06 nélkül szükséges a saját telefonszámunkat beírni

– Address: cím — szálloda neve

+ Add address – e nélkül nem tudunk továbblépni,

továbblépés a FORWARD gombbal

3. oldal: Last visited countries in past 10 days

Országok neve, ahol az utazást megelőző 10 napon belül járt — amennyiben nem, üresen hagyható

és továbblépés a FORWARD gombbal

4. oldal: Summary – összegzés

Átnézhetjük a beírt adatokat, ha valami eltérés van, vissza tudunk lépni kijavítani

Utolsó lépés a mentés: SAVE – válaszképpen megjelenik az adatainkkal együtt egy QR kód, amely letölthető, kinyomtatható

Ezt a kódot induláskor a check-innél fogják kérni.