Sanghaj a Kelet Párizsa

A város mely már több száz éve is a Kínai birodalom egyik ki- és bejárata volt, ma már az ország és a világ egyik legnagyobb városa. Sanghaj egyben a távol kelet legnagyobb kereskedelmi központja is. Hatalmas és állandó lüktetését európai szemmel, aggyal szinte fel sem lehet fogni. Keveredik benne a keleti és a nyugati kultúra világa és hagyományai, ez pedig egy teljesen egyedi hangulatot kölcsönöz neki, amit elsőre fel sem tud fogni az ember.

Sanghaj az 1930-as években a Távol-Kelet legnagyobb és legprosperálóbb városa volt, a kelet Párizsának is szokták nevezni. A város a kétezres években megint elképesztő fejlődésen ment keresztül, a közel 25 milliós metropolisz a világ legnépesebb városa és itt található a világ legkiterjettebb metróhálózata is. Sanghaj lenyűgöző és lüktető elegye a keleti és nyugati kultúra találkozásának. Építészetében pedig ugyanígy találkozik a régi és az új: a belváros közepén az időszámításunk utáni 3. században épült Jing’an templom, a Bundon sorakozó a 20-as 30-as években épült Art Deco épületek, vagy a Burj Khalifa után a világ második legmagasabb épülete a Shanghai Tower.

A masszív népsűrűség ellenére, jól szervezett, élhető város, a luxust is megtaláljuk, de egyelőre még hazai pénztárcához mérten is olcsó, ráadásul tavaly óta a Shanghai Airlines közvetlen járatával, átszállás nélkül, 10ó 30p alatt elérhető Budapestről.

Sanghaj esti fényei

MAGLEV mágnesvonat 431 km/h

Az , hogy Sanghaj ultramodern város, már érkezéskor, a Shanghai Pudong repülőtéren nyilvánvalóvá válik. A transzfervonat, ami a reptérről a városba “repít”  minket, afféle “űrjárgány”. A MAGLEV a Magnetic Levitation train, azaz a lebegő mágnesvasút rövidítése és Sanghaj belvárosát köti össze a 30 km-re lévő repülőtérrel. Az egész egy 1999-ben megálmodott presztízsberuházás, ami röpke másfél év alatt el is készült és 2004 óta, azaz több, mint 15 éve (!!!) élesben üzemel, ráadásul azóta rendíthetetlenül őrzi a világ leggyorsabb vasútja címet. Tesztek során 500 km/h feletti sebességre is képes volt, de a 431 km/h sebességet ítélték meg biztonságosnak, illetve mire felgyorsít erre a tempóra pár perc múlva kezdhet is lassítani, hogy meg tudjon állni a Longyang Road végállomáson, ahonnét rácsatlakozhatunk a brutális metróhálózatra.

A Sanghaj metró 17+2 vonalból, 413 megállóból, 676 km-es hálózatból áll és naponta 10-13 millió ember utazik a szerelvényeken. Ezekkel a számokkal a sanghaji a világ legnagyobb metróhálózata. Becslések szerint 2025-re a metróhálózat hossza átlépheti az 1000 km-t és a 25 vonalat.

Lebegő mágnesvasút

Yu yuan kert és bazár

Röviden a Yu kert, kínaiul a Boldogság kertje, a történelmi Sanghaj egyik fő látnivalója. A Ming dinasztia uralkodása idején, 1559-ben Pan Yunduan kezdte el építtetni apja tiszteletére. A 20.000 négyzetméteres kert a Város Istenének temploma mellett található, a régi városrész észak keleti felében a Huangpu Qu kerületben. A belvárosból gyalogosan is elérhető, ha pedig metróval érkeznénk, akkor a 10-es vonal “Yuyuan Garden” megállójánál kell leszállni. A kert- és épületkomplexumban található a 3,3 méter magas és 5 tonnás tökéletes jáde kő, a Yu yuan bazár és a Huxinting Teaház is.

Tavacska a Yu Yuan kertben. Fotó: Peter K Burian

Ha a metró felől érkezünk, kövessük a tömeget és 5 perc séta után először majd a bazár főutcáját pillantjuk meg. Esti kivilágításban különösen pazar. A 450 évvel ezelőtt épült, csipkés tetejű, hatalmas pagoda szerű fa épületek között sodródva a tömeggel, olyan, mintha egy film díszletei között sétálnánk.

A Yu Yuan bazár esti kivilágításban különösen pazar.

Yu yuan bazárban, mint Sanghaj valószínűleg egyik legturistásabb szegletében esélyesen mindenért felárat kell fizetnünk, így ne itt üljünk be vacsorázni és a szuveníreket se innét gyűjtsük be, azonban, valamelyik utcai árustól mindenképpen érdemes megkóstolni egy hússal/rákkal töltött gőzgombócot, batyut (bao, jiaozi / csiaoce, wonton ), utána pedig desszertként lefojthatjuk egy designos mooncake-kel, azaz holdsütivel.

holdsütemény a kínai őszközép ünnep (Mid-Autumn Festival) jellegzetes édessége. Hagyományosan kerek, tetejét szerencsét hozó feliratokkal, jókívánságokkal, írásjegyekkel vagy éppen a Holdon lakó nyúl (!) képével díszítik. A tradicionális töltelék leginkább a gesztenyepüré ízére, állagára emlékeztető édesbabból készül.

Az Őszközép fesztivál több ezer éves hagyományokra épülő kínai ünnep, melyet a holdnaptár szerint tartanak a nyolcadik holdhónap tizenötödik napján. A Hold imádatán alapuló aratóünnep. A Hold újév után a második legnagyobb kínai fesztivál, 2008 óta állami ünnep is egyben.

Huxinting teaház

A Yu garden komplexum egyik központi épülete a Huxinting teaház. Kína legrégebbi teaháza fa oszlopokon áll egy mesterséges tó közepén és egy cikk-cakkos hídon közelíthető meg, mely a kínai hiedelmek szerint távol tartja a pavilontól a szellemeket. A pagoda stílusú fa épület este kivilágítva mutat igazán jól. Illetve, ha jó szögből nézzük, extra látványt nyújt a háttérben, a Huangpu folyó túloldalán, a Pudong üzleti negyedből 632 méterre magasodó Shanghai Tower. A toronyház a Kína legmagasabb, míg a világ második legmagasabb épülete és számos egyéb rekordot is tart.

Huxinting teaház, Yu Yuan kert

Ha megnéztük a Yu kerteket, akkor haladjunk a túloldali felhőkarcolók irányába és alig 10 perces sétával elérhetjük a következő állomást a Bundot.

The Bund

A kikötőhöz való közelsége miatt 1920-60-as évek között a sanghaji kereskedelem központja, gyönyörű eklektikus, neo-klasszicista, art-deco és Beaux-Arts (akadémikus építészet) stílusú épületekkel. A Bundon sorakozó több mint 50 ikonikus épület, olyan intézményeknek, cégeknek, hoteleknek ad otthont, mint a Shanghai Club, a Waldorf-Astoria Hotel  vagy a brit nagykövetség. Az egyik legjellegzetesebb épületbe az Union building (eredetileg a HBSC épületébe) most a Fejlesztési Bank költözött, a szomszédos óratoronnyal megkoronázott nyolc emeletes épület pedig 1927 óta változatlanul Vámházként (Customs House) funkcionál. A Bundon találjuk még a Sassoon House-t, amiben most a Cathay Hotel működik.

Sanghaj történelmi sétálóutcája, a Bund

A Bund neo-klasszicista épületei mellett végigsétálva, ha csak az egyik irányba nézünk, akár Európába is képzelhetjük magunkat (nem hiába hívták Sanghajt a Kelet Párizsának), azonban, ha elfordítjuk a fejünket a másik oldalon ott uralják az eget a pénzügyi negyed, a modern Sanghaj hatalmas toronyházai.

A fényárban úszó, legtöbbször sárkányt mintázó  városnéző hajók pedig estére szinte dugót alakítanak ki az amúgy komoly szélességű folyón. Fényjáték a Bund épületeinek homlokzatán, a Pudong ködben, szmogban előtűnő felhőkarcolóit lézershow kaszabolja, a kettő a között a folyón pedig a masszívan kivilágított hajók tolják túl egy kicsit a látványt.

Esti hajókázás a fényárban úszó Huangpo folyón

A szesztilalom és a speakeasy bárok

Sanghajban úgy tudom sohasem volt szesztilalom, csak az Egyesült Államokban 1920-33 között. Ahogy a legtöbb tiltás, ez a rendelet sem érte el igazán a célját, cserébe virágzott a fekete kereskedelem és sorra nyíltak a titkos, zártkörű, alkoholt is felszolgáló klubok. A sanghajiaknak nagyon megtetszett ez a koncepció és a metropoliszban rengeteg “titkos” úgynevezett speakeasy vagy speak low bar nyílt. A definíció szerint ezeknek a rejtett és “illegális” bároknak a lokációja csak szóbeszéd alapján terjed, általában hivalkodó neonfények helyett, csak egy alig észrevehető ajtón keresztül közelíthetőek meg.

The Captain bar

A bár a Captain Hostel lobbyjából közelíthető meg, lifttel a legfelső emeletre, majd még 1-2 emelet lépcsőn és megérkezünk a tetőteraszra. A hostel a Bund második épület sorában helyezkedik el, de szerencsére nem takarja semmi a kilátást a folyó és Pudong felhőkarcolói felé. Állítólag ez a legolcsóbb tetőteraszos bár a Bundon, de egy mini cocktail happy hour alatt is kb. 3000 Ft-nyi yen (ebből Kínában legalább kétszer meg lehet vacsorázni), így max. egy italra érdemes beülni a kilátás miatt.

Ezért a kilátásért érdemes beugrani egy koktélra a The Captain bár tetőteraszára

Jing’an templom

A Jing’an Sangaj talán legismertebb buddhista temploma, illetve a legtöbbet fotózott épülete, hiszen nagyon látványosan ékelődik be a környező toronyházak közé.

Béke és Nyugalom templomának elég hányattatott volt a sora. Eredetileg 247-ben (!) építették meg a Suzhou patak partjára, majd 1216-ban a Song dinasztia uralkodása költöztették jelenlegi helyére. A kínai kulturális forradalom alatt  szegény templomot műanyag gyárrá alakították, ami 1972-ben ráadásul teljesen leégett. A 80-as években újjáépítették, 1990 óta látogatható.

A templom aktívan működik, a szerzetesek folyamatosan mozognak az épületben, ottjártamkor éppen egy ceremónia közepébe csöppentem, aminek egy magas rangú delegáció is a vendége lehetett az udvaron parkoló Maybach alapján (hacsak nem a szerzetesek járnak azzal munkába:).

Starbucks Reserve Roastery Shanghai

Mondtam már mekkora Starbucks őrület van Kínában? Imádják. A legindokolatlanabb történelmi helyeket is kávézók nyílnak. Így nem véletlen, hogy Kína legnépesebb városában, Sanghajban nyílt meg a világ második Starbucks Reserve Roastery kávészentéje.

Fotó: starbucksreserve.com

Képzeljünk el egy a szokásosnál sokkal nagyobb Starbucksot, mondjuk két szinten, 2800 négyzetméteren, ahol nem csak kávét kapunk, hanem betekintést a kávé készítés, pörkölés folyamatába is. Mindez egy nagyon látványos steampunk enteriőr mellett. Középen egy hatalmas 5-6 méter magas, több mint ezer kézzel készített kínai írásjellel, motívummal díszített réz hordó (?). A kávészemek az egész belteret behálózó réz csöveken keresztül utaznak, a pörkölés minden munkafázisa a látogatók szeme láttára zajlik, pörkölést követően pedig szintén ezeken a réz csöveken jutnak el a kávészemek a barista pultok feletti darálókig. Természetesen nem csak espressot kérhetünk, minden kávékészítési mód rendelkezésre áll, legyen az French press, szifon, cold brew, V60, Chemex vagy Clover.

Starbucks Roastery in Shanghai, Fotó: Joshua Trujillo, Starbucks)

Francia-negyed

1849-től, közel 100 éven keresztül, egészen a második világháború közepéig francia-koncessziós terület (Shanghai French Concession), 1943-ban került vissza Sanghaj irányítása alá. A francia-negyed teljesen távol állt a fejemben előzetesen a nyüzsgő metropoliszról alkotott képtől: csendes, nyugis, legtöbb keresztutcája szinte forgalomtól mentes, európai stílusú villaépületek, francia bisztrók és hipster kávézók, fákkal szegélyezett utcák, már-már idilli.

.

Sanghaj környéke: Zhujiajiao

Egy fél, de inkább egész napos kirándulásra tuti tip: Zhujiajiao, az 1700 éves ősi vízi város, Sanghaj Velencéje, 1-1,5 óra alatt elérhető a belvárosból.

Disneyland Sanghaj

A szárazföldi Kína területének legelső Disneylandje csaknem ezer hektáron, Sanghaj keleti részén, Putung városrészben kapott helyet. A témapark a Magic Kingdom mesevilágát kapta központi motívumaként, alapvetően ugyanakkor a kínai kultúrát és ízlésvilágot, a kelet-ázsiai országban kedvelt mesefigurákat, motívumokat és karaktereket is alapul vették a 2015-ben megnyílt témapark kialakításakor.

Ide vágó friss hír, hogy több mint száz nappal azt követően, hogy az új koronavírus-járvány kitörése miatt bezárt, hétfőn újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt a sanghaji Disneyland – számolt be a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.

A Sanghajban található park ezzel az első a világon, amely újranyithatott a Disney élményparkok közül, miután a csaknem 24 millió lakosú városból több mint egy hónapja nem jelentettek egyetlen újabb belföldi fertőzésből eredő megbetegedést sem.

Sanghaj Disneyland

Ha megtetszett ez a fantasztikus metropolisz, itt tudtok kedvező árú utazási csomagot foglalni: