Mély víz! Csak gyakorlott utazóknak!

COVID-19. Újabb korlátozásokra számíthatunk az utazásban. A kormány azt kéri, szeptember utánra senki ne szervezzen külföldi utazást – főként a déli országokba ne. Nézzük mit tehet az, aki mégis utazni szeretne?

Ahogy az elmúlt időszakban láttuk, a fertőzésveszély szempontjából az országok zöld-sárga-piros zónákra történő biztonsági besorolása viszonylagosan kiszámíthatóvá tette azt, hogy hová és milyen feltételekkel utazhatnak be a magyar állampolgárok. (A legutóbbi országlista itt található!)

Az Alkossutazast.hu rendszeresen tájékoztat az utazási lehetőségek változásaival kapcsolatban. A témában készült korábbi bejegyzések itt találhatók.

A mély víz igazán csak most jön. A következő, előre biztonsággal nem meghatározható időtartamban, ha valaki külföldre utazna, korlátozásokkal kell számolnia.

Ha sárga, vagy piros besorolású országba utazunk – a Magyarországra történő visszaérkezéskor két hét házi-karanténnal kell számolni. Ez az előírásoknak megfelelő, a COVID-19 koronavírusra negatív PCR-teszttel kiváltható.

Töltsd le és használd az utazás előtt és alatt a Konzuli Szolgálat mobil alkalmazását!

Konzinfo Utazom Mobil App

Hogyan lehet így felelősségteljes utazást tervezni?

  • Alaposan kövessük a Konzuli Szolgálat ajánlásait. A besorolások leírásánál található egy lista, hogyan célszerű felkészülni az utazás előtt.
  • Készüljünk fel arra, ha az utazás lefoglalása után, vagy a kinntartózkodás alatt vezetnének be korlátozást. Ez esetben biztosítottnak kell lennie a hazaérkezést követő két hét házi-karantén teljesítésének, vagy a negatív vírustesztnek. Tervezzük eszerint a szabadságunkat, munkánkat, esetleges otthoni munkavégzésünket. Tájékoztassuk erről az érintett hozzátartozókat, munkatársakat is.
  • Lehetséges, hogy a lefoglalt és kifizetett szolgáltatások (repülőjegy, szállás és egyebek) nem lesznek visszatéríthetőek az utazási korlátozásokra való hivatkozással. Legyünk körültekintőek és az esetleges anyagi kár kockázatának ismeretében kössük le az utazást.
  • A fertőzésveszély miatt az indulást megelőzően erősítsük fel immunrendszerünket vitaminokkal, végezzünk rendszeres testmozgást és kerüljük a stresszes helyzeteket. Ügyeljünk a higiéniára, a távolságtartásra. Mindezek segítik az ellenállóságot és a védekezést.
Image by MichaelGaida from Pixabay

Nagyszerű utazások – alacsony kockázat!