Horvátországba – biztonságban!

A biztonságra való felkészülés most mindennél fontosabb. Ezért az alábbi összeállításban leírtuk, melyek a legfontosabb lépések jelenleg, ha egy magyar állampolgár a horvátországi Adriára utazik!

A Horvátországba történő belépés és az ott tartózkodás megkönnyítése céljából kérjük töltse ki a következő adatlapot:

Ezzel meggyorsítható a belépés, ha már előre ki van töltve!

Határátkelők

2020. június 1. – augusztus 31. között a Budapest-Fiume autópálya Letenye – Gorican-i átkelőjén az utasforgalom számára a 2008 októberétől átadott autópálya-átkelő mellett lehetőség nyílik az ún. régi átkelőn is a határátlépésre.

A nyári szezonon kívül a Zala, illetve horvát oldalon Muraköz és Varazsd megye lakosai, valamint az Európai Unió tagállamai és Horvátország ottani lakcímmel rendelkező állampolgárai egész évben használhatják a régi átkelőt.

Közúti ellenőrzések, közúti balesetek, határellenőrzés

Tájékoztatjuk a Horvátországba utazókat, hogy a magyar-horvát határszakaszon a korábbi évekhez képest szigorúbb határellenőrzési szabályokat alkalmaznak. A célzott ellenőrzések, a Horvátországba való be- és kilépéskor a határátkelőkön. A megerősített állománnyal működő határátkelők, így különösen a Letenye I. (régi) és Letenye II. (autópálya) esetében főként a főszezonban, illetve a hétvégeken, turnusváltásokkor kialakulhat hosszabb várakozási idő, amelyek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy állampolgáraink válasszanak alternatív átkelőket, átkelési időpontokat, illetve szíveskedjenek fokozott türelmet és megértést tanúsítani. A magyar állampolgároknak javasoljuk, hogy mielőtt útnak indulnának, szíveskedjenek úti okmányaik és gépjárműveik okmányai érvényességét ellenőrizni, különösen akkor, ha azokat az elmúlt két évben ellopták, elveszítették vagy megsérültek.

A rendőrség a fenti időszakban fokozott közúti ellenőrzéseket tart, az előírt sebességhatárok, és alkoholfogyasztásra valamint a követési távolságra vonatkozó szabályok érdekében, amire fordítsanak kiemelt figyelmet.

A Horvát Autóklub főoldalán részletes információ található az útviszonyokról.

A Horvát Autóklub ezen a linken ismerteti az angol nyelvű applikációját (HAK App), ami valós időben szolgáltat közlekedési adatokat, ad hasznos tanácsokat, alkalmas útiköltségek kalkulálására, útvonaltervezésre.

A horvát Belügyminisztérium, a turista szezonra tekintettel, egy új mobiltelefonos alkalmazás letöltését tette lehetővé, mely elsősorban a bajbajutott/ eltévedt turisták számára nyújt segítséget. A horvát mellett angol, német és olasz nyelven is letölthető alkalmazás, a mobiltelefon helyzet-meghatározó rendszerének (GPS) aktiválásával, meg tudja adni az eltévedt turista pontos földrajzi koordinátáit az illetékes szerveknek a mentés megszervezéséhez.

Az alkalmazást a következő operációs rendszerekre lehet letölteni:

Fontos telefonszámok:

  • Segélyhívó: 112
  • Rendőrség: 192
  • Tűzoltóság: 193
  • Mentő: 194
  • Horvát Autóklub – segélyszolgálat: (+385 1) 1987

A horvát rendőrség magyar mobiltelefonról elérhető tárcsázva a +385 192 telefonszámon. A fent felsorolt többi telefonszám kizárólag horvát vezetékes vagy mobiltelefonról hívható, előhívók nélkül.

Benzinkutak és benzin árak

Az autópályákon és a nagyobb városokban a benzinkutak  éjjel-nappal nyitva tartanak és sok helyen kávézó vagy üzlet is várja az utazókat.

Általában valamennyi kútnál tankolhatunk Euroszuper 95, Szuper 95, Szuper 98, Szuper plus 98, Euro Diesel és Diesel üzemanyagot, illetve a nagyobb városokban és az autópálya mentén lévő állomásoknál gázt is vehetünk. A legtöbb benzinkútnál bankkártyával is lehet fizetni.

Üzemanyagárak Horvátországban

  • Eurosuper 95 10,4-11 kn
  • Eurodizel 9,7-10 kn

(Az árak tájékoztató jellegűek)

Friss információkat ezen a weboldalon találhat.

Kiskorúak beutazása

Kiskorúak és fiatalkorúak horvátországi beutazásához nincs előírva a törvényes képviselő beleegyező nyilatkozata. A magyar, illetve horvát határrendészeti szervek azonban továbbra is vizsgálhatják, hogy a kiskorú nem utazik-e a törvényes képviselő akarata ellenére (pl. egyedül a vonaton stb.) Szükség esetén konzultálnak a szlovén, a magyar és más szomszédos országbeli kollégáikkal. A 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is beutazhatnak Horvátországba. A fenti szabályozástól függetlenül javasoljuk azonban, hogy gyermekükkel együtt utazó rokonaiknak, barátaiknak adjanak meghatalmazást, szülői hozzájáruló nyilatkozatot. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Letölthető nyilatkozat minta elérhető itt.

Plitvicei tavak, Krka Nemzeti park belépési információk

A Krka Nemzeti Park 2017. június 2-tól, természetvédelmi oknál fogva, korlátozza a parkban egy időben tartózkodó turisták létszámát 10.000 főre. A Skradinski buk bejáratnál számlálót helyeztek el. A park vezetősége arra kéri a turistákat, hogy tervezzék meg a látogatást és időben vásárolják meg online a belépőjegyeket.

Dubrovnikba látogató turisták számának korlátozása

A sajtó hírekkel ellentétben, Dubrovnik városában kizárólag csak tájékoztató jelleggel helyeztek az óvárosba vezető kapuk felett számlálókat. Ezek az ott tartózkodó turisták aktuális számát mutatják, de nem kapcsolódik hozzájuk belépési korlátozás.

Házikedvencek beutazása

A házi kedvencek ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően (a tulajdonos turistaútja során, háziállatok kiállításán történő részvétel céljából és hasonlók) a háziállatnak rendelkeznie kell az uniós előírások szerinti útlevéllel, oltási könyvvel és mikrocsippel. Előzetes vérvizsgálatra továbbra sincs szükség. A tulajdonosnak rendelkeznie kell oltási könyvvel, melyben az állat azonosító adatai és azonosító jelei fel vannak tüntetve. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal korábban kellett megtörténnie.

Egyéb háziállatok tekintetében (díszmadarak, teknőcök és hasonlók) állatorvosi bizonyítvány szükséges arról, hogy a háziállat egészséges, valamint a származás helyét, az azonosító jeleket, egészségi állapotot fel kell tüntetni. A CITES természetvédelmi egyezmény függelékeiben szereplő, természetben előforduló, de hobbiállatokként tartott állatfajok (pl. papagájok zöme, szárazföldi teknősök) exportjához és importjához CITES engedélyre van szükség, Horvátországba történő bevitelük – az állatorvosi igazolás mellett – csak a nemzetközi CITES igazolvánnyal történhet. A horvát szabályozás szerint kizárólag a tulajdonos hozhatja be háziállatát Horvátországba! Amennyiben nem a tulajdonos hozza személyesen, ahhoz írásbeli meghatalmazás szükséges.

Veszélyes kutyafajták bevitele Horvátországba

Horvátországban a veszélyes kutyafajtákról szóló szabályzat (horvát hivatalos közlöny “Narodne novine” 117/2008. szám) értelmében minden terrier fajtájú bull típusú kutya és ezek keveréke veszélyes kutyának minősül. A veszélyes fajtának minősített kutyákat Horvátországba tilos bevinni vagy azokat az országon átvinni, például átutazás során.

Ez alól kivételt képeznek az ellenőrzött tenyészetből származó terrier fajtájú bull típusú kutyák – staffordshire bullterrier, amerikai staffordshire terrier, bullterrier és mini bullterrier – melyeknek a Horvátországba történő bevitele során rendelkezniük kell a Magyar Kinológiai Szövetség által kiállított törzskönyvvel, illetve állat útlevéllel, oltási könyvvel és microchippel.


Milyen most Horvátországba utazni – lakóautóval? (Magyarósi Csaba videóblogja)