Hogyan karácsonyoznak Görögországban?
Roppant rejtélyes háromszög. ?? ✝️ ?? A Mikulás vagy a Jézuska vagy a Télapó hozza az ajándékokat a görög gyerekeknek? Nem titok, megosztjuk Veled – a görögöknél nem karácsonykor jön a Jézuska az ajándékokkal, és nem is a Jézuska érkezik az angyalokkal. Izgalommal telnek a napok, míg eljön december 31-e, mert az ajándékozással eddig a napig várni kell.

Írta: Greek Taverna – Görög étterem

Az év utolsó napjának estéjén a család együtt fogyasztja el az ünnepi tradicionális vacsorát. Az erős kötelék összetartja a családokat. A hagyományos karácsonyi süteményeket a háziasszonyok már ideje korán elkezdik sütni. Mi itt Székesfehérváron a GReek TaveRna GöRög ÉtteRemben is készülünk a hagyományokat tisztelve GöRög KaRácsonyi Ünnepi MenüLakomával nagyon sok szeretettel készítve, SÜTÜNK-FŐZÜNK NEKED TRADICIONÁLIS GÖRÖG KARÁCSONYI ÉTELEKET.

A görögök úgy hívják Dodekameron, ami 12 napot jelent, és ez valójában három ünnep: a karácsony, az újév és a vízkereszt. Kövesd be az oldalunkat, lájkold is, mert ezen gyönyörű ünnepekről lesz még szó, első kézből görögöktől.

A görögországi karácsonyi hagyományok szerint az ünnep védőszentje Szent Nikolasz (Szent Miklós), aki a hajósok védelmezője is egyben. Valamikor régesrég a halászok, tengerészek öltöztették a hétköznapi hajójukat ünnepi díszbe. Ezt a csodálatos tradíciót folytatják ma is.

Minden településen van feldíszített, gyönyörű csillogó fényekkel kivilágított hajó. A karácsonyfa használata csak a későbbiekben lett ismert Görögországban. A VIII. században Szent Bonifác volt az, aki a régi szokást szerette volna lecseréltetni arra, hogy fenyőfát állítsanak és ünnepi díszítés kerüljön rá. Azonban ezzel egészen a XVI. századig várni kellett az emberiségnek. Ekkor helyeztek el ugyanis először fenyőfákat a templomokban. Kis idő múltán dísztárgyak és gyertyák is kerültek a fenyőre.

Görögországban 1833 óta díszítenek karácsonyfát. A legelsőt a Peloponnészoszi-félszigeten, a tengerparti Nafplio városban díszítették fel. A bajor király, Ottó palotája ugyanis itt volt Nafplioban.

Látod, már több száz évvel ezelőtt is imádott volt Görögország, annak minden íze, illata és hangulata. Innen a Peloponnészosznak a legnagyobb városából jött Magyarországra a valódi görög séfünk, Nikos, aki a magyar séf kollégákkal készíti szeretetteljesen a GReek TaveRna GöRög ÉtteRemben a Görög Karácsonyi Ünnepi MenüLakomát.

Ha Te is görög ízekre vagy kattanva, akkor itt a helyed! Le ne maradj róla. CSAK ELŐRENDELÉSRE sütjük-főzzük, OLYAN, MINTHA GÖRÖGORSZÁGBÓL RENDELTED VOLNA EGYENESEN a KaRácsonyi Ünnepi ételeket. Lesz házi görög süti is.


A görög lakosság otthonában 1950-től van karácsonyfa. De nem mindegyik görög család állít karácsonyfát. Van, akinek a háza pompázik teljes fényárban vagy a háza előtt állít fel teljes díszkivilágításban egy kisebb hajót és van, akinek a kertjében van fenyőfa és arra alkot ünnepi díszt.

A görög emberek a névnapot kiemelten tartják számon. Január 1-jén köszöntik jókívánságaikkal Vaszilisz és Vasziliki nevű hozzátartozóikat, barátaikat, ismerőseiket. Az év első napján Agiosz Vaszilisz hozza az ajándékot. És ki volt ő? Hallgasd, röviden elmondom: Agios (Szent) Vaszilisz (László) Kis-Ázsiában született, jómódú gazdag család gyermekeként látta meg a napvilágot. Teljes vagyonát a szegényeknek ajándékozta. Halála után szentté avatták. Ezen a különleges Vaszilisz ünnepen a görögök egymáshoz mennek vendégségbe. Szokás, hogy az ünnepi asztalnál egy helyet hagynak üresen a szentnek.

Sajnos, idén a Covid végett e vendégségbe járó hagyomány nagy eséllyel elmarad, a járvány ebbe is közbeszólt. De sopánkodásra semmi ok, mert akkor is meglesz a módja – másnem online – annak, hogy kapcsolatokat ápolják és erősítsék. Most Görögországban a veszélyhelyzet végett a görög állam úgy engedélyezi csak, hogy elhagyja az otthonát, aki ott él és kimehessen az utcára, hogy SMS-t kell küldeni egy kormányzati telefonszámra, amiben megírják, hogy miért akarja elhagyni az otthonát. Ez lehet bevásárlás (az élelmiszerüzletek korlátozottan tartanak nyitva), munkavégzés, testmozgás, bank, kiskedvenc sétáltatás, gyógyszertár vagy orvoshoz menetel. És ezek után csak úgy indulhatnak dolgukra a Görögországban élők, hogy hatósági engedélyt kapnak SMS-ben a mobiltelefonjukon. Ezt a rendszert már használták a tavaszi első hullám során is. Jelenleg Covid járvány végett a 13 görög régió között nincs szabad átjárás a lakosság számára.