Hawaii?! Nem, Azori-szigetek

forrás: travellina.hu és a vilaggamentunk.com

Hol vannak az Azori-szigetek?

Az Azori szigetcsoport, Európa legnyugatibb pontja, nagyjából 1500 km-re, illetve két órányi repülőútra van Lisszabontól, illetve 3900 kilométerre vagy öt órányi repülésre Észak-Amerikától. 

A magyarok körében népszerűbb Kanári-szigetektől északabbra fekszik, így nem is olyan meleg az éghajlata, viszont a sok eső miatt jóval zöldebb – inkább túrázóknak, mint strandolóknak javasolt.

alexanderfriedrichmsc képe a Pixabay -en.

Nincsenek éjszakai bulik és plázák, óriási outletek, menő butikok sem, mint ahogy nagy all-inclusive szállodákat sem találni. Mindez szerencsére megszűri a látogatókat is, itt biztos nem lesznek legénybúcsús csapatok, mint ahogy óriási turistacsoportok se. Ez a táj olyanoknak való, akik szeretik a természetet, a nyugalmat, nem esnek pánikba egy kis esőtől, érdeklődnek a másféle tájak, kultúrák iránt. Igazi kikapcsolódásra, kis lelassulásra való hely.

Milyen az időjárás, mikor érdemes utazni?

Az Azori-szigeteken egész évben enyhe idő van, télen 14-15, nyáron 19-22 fok körül alakul a hőmérséklet. Esőre mindig lehet számítani, de a nyári hónapokban, júniusból októberig barátságosabb az idő. Novembertől márciusig esik a legtöbb csapadék.

A június előnye az, hogy akkor virágzik a hortenzia, plusz nagyon sokáig világos van, a szeptemberé pedig az, hogy akkor még lehet fürdeni az óceánban, sőt, akkor a legmelegebb.

Sao Miguel – top látnivalók

A legnagyobb és legnépesebb sziget a portugál Azori-szigeteken. “Zöld sziget”-ként is szokták nevezni. Az itteni programokról olvashattok nálunk! 🙂

Sandro Porto képe a Pixabay -en.

Rengeteg kihagyhatatlan látni való (és tennivaló!) akad. Igyekezz legalább 5 napot eltölteni a szigeten, de legjobb, ha egy hétre mész

1.Bálnales

A les előtt egy rövid tanfolyam vár az utasokra. Miután ez megtörtént indulhat a bálnales. Számos csodálatos állattal van lehetőség találkozni. Nem csak bálnákkal, hanem delfinekkel és a nagyon szerencsések még repülő halakat is láthatnak a kirándulás során. A szezonja áprilistól októberig tart. A téli hónapokban a kompok bizonyos útvonalakon egyáltalán nem járnak, de ahol igen, ott is ritkábban, úgyhogy akkor csak drágább repjegyek maradnak.

Dennis Larsen képe a Pixabay -en.

2.Fürdőzés a vulkanikus fürdőkben

Az Azori-szigeteken az év egyik szakaszában sem olyan meleg a víz (az óceán) hogy ott kellemesen lubickolhass órákon keresztül, viszont a sziget rengeteg melegvízű, vulkanikus fürdővel rendelkezik.

Forrás: Flickr/Felhasználó: David Stanley

Három medence kihagyhatatlan:

  • Poca da dona Beija: Itt öt medence van, ezek közül négynek 39 fokos a víze, egy pedig 28 fokos. A medencék különböző nagyságúak és mélységűek, így más hőfokúnak is fogod érezni őket.
  •  Terra Nostra park medencéje: ide 8 euró a belépő felnőtteknek. Egy valóban hatalmas  medencéje van, nagyon-nagyon vasas vízzel.
  •  Caldeira Velha fürdő: egy igazi paradicsom! Egyrészt találsz ott egy melegvízű vízesést, másrészt pedig egy medencét nagyon kellemes hőmérsékletű vízzel. Belépő 2 euró.
Forrás: Flickr/Felhasználó: Michel Jonker

3.Teaföldek

Ha a szigeten jársz, érdemes a Porto Formosoban lévő Chá Gorreana teaültetvényre is elmenni, ott megnézni a termelési folyamatról készült filmet, megnézni a gyárat és inni egy csésze teát. A a teagyárban van mintabolt is, ahol a teljes termékskálát árulják. A teaültetvényen túrázni is lehet!

A másik ültetvény a Chá Porto Formoso. Itt körbevezetnek a gyáron, kapsz idegenvezetést, és a teagyár teázójában megkínálnak teával. 

Humphrey Muleba fotója a Pexels oldaláról

 A két teagyár a teaföldekkel közel van egymáshoz, az egyik Porto Formoso után a főútról nyílik, a másik (Gorreana) pedig pár kilométerrel odébb, a főútról jól látható az épület és hatalmas Gorreana felirat.

4.Grillezés a szabadban

Ha van időd és kedved, grilezzetek valamit az egyik erre kijelölt helyen. Nem kell félni, nagyon sok ilyen hely van akár az utak mentén is, ugyanis a Sao migueliek egyik kedvenc elfoglaltásága a grillezés. A szükséges szenet bármelyik botban megkapod pár euróért, de a grillezőknél néhol még a fát is bekészítik a rács alá. Kihagyhatatlan élmény!

Forrás: Flickr/Felhasználó: Pauli Leppänen

5.Túra a szigeten

Van több igen népszerű túraútvonal a szigeten, ezzel több oldal is foglalkozik. Arra számíts, hogy a szigeten nincs öt méter olyan terep, ami sík lenne. Ilyen például a Boca do Inferfno – A pokol szája.

Svetlana Shemetiuk fotója a Pexels oldaláról

6.Parkok, kilátók

Az egyik kilátót már említettem, mint külön látványosság, de a szigeten még legalább 50 van. A Sao migueli kilátók  fantasztikus kilátással bírnak.

Forrás: Flickr/Felhasználó: Sergio C Barroso

A fenti képen a Miradouro do Rei látható, ez az egyik legnépszerűbb kilátópont az Azori- szigeteken.
Másik a Ponta do Sossego nevű a sziget másik végében. Itt grillezni is lehet.

Forrás: Flickr/Felhasználó: António Rodrigues

Ha kirándulós típusok vagytok, az Azori-szigetek a Nektek való hely! Sokszínű és csodálatos sziget. Nem okoz csalódást!