Friss hírek Rómából

Egy TravelGOO kolléga Rómában töltötte a hosszú hétvégét. Szeretnénk betekintést adni Nektek arról, milyen a jelenlegi helyzet kint Olaszországban.

ODAJUTÁS

Pénteken hajnalban indultunk Rómába. A bécsi repülőtérről mentünk, azonban hiába indultunk sokkal előbb, a határon óriási dugóba keveredtünk. A magyar rendszámú autókat átengedik, azonban a külföldi rendszámmal rendelkezőket nagyrészt mindet megállították.

A repülőtéren az első terminál jelenleg felújítás alatt van, így mindenkit a hármas terminálhoz irányítanak. Korán reggel indultunk, ettől függetlenül nem voltak annyira kevesen a reptéren. Ellenőrzés, hőmérséklet mérés egyáltalán nem volt míg ott voltunk.

Ryanair-el utaztunk, az út nagyjából 1 óra 15 perc. A stewardess-ek mind maszkot viseltek az út alatt, akárcsak az utasok is. Ha valaki nem viselte a maszkot, azonnal utasították a felvételre. A gépnek oda-vissza kicsivel több mint a fele volt tele. Fizetés a gépen csak kártyával lehetőséges.

Úton a belvárosba menet busszal közlekedtünk. A sofőrnél nem lehet jegyet venni, csak előtte egy erre kijelölt helyen vagy személynél. Egy kettes ülésnél a szélső ülés le volt ragasztva, így ülésenként csak egy utas ülhetett.

Nevezetességek

A nevezetességeknél sokkal kisebb volt a sor mint általánosságban. A Colosseumba az online jegyek aznapra elfogytak, így beálltunk a sorba hogy helyszínen vegyünk jegyet, nagyjából 10 percet kellett várnunk. A jegy ára 26 év alatt 2 euró, 26 év felett 16 euró. Ez tartalmazza a belépőt a Colosseumba illetve a Forum Romanum-ba.

A Vatikánnál több turista volt, azonban a sorban állás nem tartott tovább 20-25 percnél. Kétféle jegyet lehet venni a Bazilikába, az egyik csak lépcsős, a másik lépcső+lift használatra ad lehetőséget. A különbség azonban csak 2 euró.

Vatikán

Minden nevezetességnél lázat mértek és kézfertőtlenítőt adtak az oda érkezőknek. A város többi pontján (például Trevi kút, Angyalvár) pedig rendőrök szólították fel a turistákat a maszk kötelező használatára. Éttermekben a kint ülőknek nem volt kötelező a használata, a felszolgálóknak azonban igen.

A városban ettől függetlenül nem érezhető a jelenlegi vírushelyzet. A szuper hangulata még mindig megvan ennek a fantasztikus városnak. Az emberek kedvesek, az ételek isteniek!

Hazajutás

A római Fiumicino reptéren sokkal kevesebben voltak mint a bécsi repülőtéren. A 1,5 méteres távolságtartás mindenhol ki volt írva illetve a maszk használata ott is kötelező. Felszállás előtt a kapunál testhőmérséklet mérés is volt. A gépen ugyan azok a szabályok voltak mint az odaúton.

ÖSSZESSÉGÉBEN azt kell mondjam, hogy az emberek nem csüggednek a vírushelyzet miatt. Igyekeznek mindenből kihozni a legjobbat, hogy így is elérhető legyen mindenki számára az utazás.