Belföldön indulhat el először a turizmus!

Jelenleg a védőoltás megjelenéséhez kötik sokan a világ teljes megnyitását. Ez egy olyan folyamatot vetít előre, ahol először az utazások az országok közötti közös megállapodások mentén jöhetnek létre, mintegy fokozatos helyreállás 2020-ban és 2021 elején. A jövő év második felében – azaz kb. egy év múlva lehet biztosra mondani a vakcinával való védekezés lehetőségét. A kétoldalú egyezményekhez mindkét országnak, vagy minden résztvevőnek akarnia kell, hogy helyreálljon a turizmus.

Az, hogy egy úgynevezett húzd meg, ereszd meg elv mentén haladunk, egyrészt simítja a járványhelyzetet, de fel is erősítheti egy második hullám kockázatát – vélik a szakemberek.

Mint ahogy pandémia a gazdaságban súlyos károkat okoz a turizmusban és a vendéglátásban, szükséges ezeknek a szektoroknak az erősítése. Erre az egyik lehetőség a mielőbbi újranyitás. Azonban nyilvánvaló az is, hogy a legnagyobb biztonsággal ez a belföldi piacon tehető meg, hiszen előbb kisebb távolságokra és egyénileg mernek majd elindulni az emberek. Reális tehát az a feltételezés, hogy idén szerényebb, egy-vagy több belföldi utazás lesz lehetséges a szabadság elköltésére.

Az Alkossutazast.hu által megkérdezettek egyértelműen szeretnék elkerülni a tömegeket és ezért olyan helyet választanak szívesen, ahol tiszta és jó a levegő, kevés a turista, sok a természeti látnivaló – emellett pedig a gasztronómiával is találkozhatnak. Az egyik ilyen nyertes lehet az Északi-középhegység kevésbé ismert területei.

Reptér a koronavírus idején (Forrás: @mmcintire)
Reptér a koronavírus idején (Forrás: @mmcintire)

A turizmusonline.hu cikke egy átfogó elemzést készített a következő feltételezések mentén:

  • A reagálás és felépülés pontos időpontja országonként változó lesz, több helyen „húzd meg ereszd meg” lépésekkel;
  • Újabb – leállással járó – járvány nem lesz 2020-ban;
  • A védőoltás 2021-re általános lesz és alkalmas Európa küldőpiacain a járvány megfékezésére.
    link a cikkre
Hungary2go