Akkor most nem utazunk…

Ősszel érkezik a világjárvány második hulláma. Az egyes országok különböző szigorításokkal, az utazások korlátozásával reagálnak. Ez bizony tönkre teheti a jól megérdemelt nyaralást és ismét a négy fal közé kényszeríthet sokakat. Az Alkossutazast.hu-n érdemes kikötni annak, aki képben szeretne maradni.

Az alaphelyzet

A Kormány bejelentette: korlátozások lépnek életbe a 2020. szeptember 1-jétől Magyarországra történő beutazásokra: 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet.

Néhány kivételtől eltekintve gyakorlatilag csak a magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére, és csak akkor ha azonnal házi karanténba vonulnak, ami alól mentesülni csak két negatív, PCR típusú, garatváladékos teszttel lehet. Ezeket itthon szükséges elvégeztetni és az országba beérkezőnek magának kell fizetnie.

Külföldiek nem léphetnek be az országba, tehát kimondhatjuk: az őszi, vagy legalábbis az évszak eleji magyarországi beutazó turizmust elfelejthetjük.

Image by iXimus from Pixabay

Határzár, de meddig?

A kormánybejelentés szerint egy hónapig lesznek érvényben az intézkedések. Azonban azt még nem tudni, hogy ezt követően milyen irányban lesz változás. Három út van, a járványügyi helyzet függvényében:

  1. Fent maradnak a korlátozások – azaz októbertől is nehézkes lesz az utazás;
  2. Szigorítják a korlátozásokat – a tavaszihoz hasonló kijárási korlátozásokkal;
  3. Részben, vagy egészben feloldják a határzárat és ismét lehet utazni, a megfelelő szabályok betartásával.

Azt, hogy melyik lehetőség lép életbe, nem tudjuk előre. Célszerű tehát mindhárom eshetőségre felkészülni.

Akik most külföldön vannak…

Nem könnyű a helyzetünk. Sokan igyekeznek hazatérni még augusztus utolsó napjáig, hogy mentesüljenek a karantén-kötelezettség alól. A legnagyobb hazai buszos, Görögországba utaztató iroda a Grand Tours, közleménye szerint tulajdonképpen feladta a küzdelmet a nyár hátralévő részére. Akit lehet, hazahoznak előbb, a további utak pedig nem indulnak el. A befizetett díj visszajár, vagy voucher formájában később felhasználható.

Grand Tours autóbusz, útközben

Nehezebb helyzetben vannak azok, akik bérelt repülőjáratokat üzemeltetnek. A helyzet ugyanis az, hogy nem lehetetlenült el az utazás, csupán a hazaérkező turistáknak vállalniuk kell a karantént. Így sok szolgáltatás nem mondható le a légitársaság vagy szálloda irányába, ezért ha az utas kíván elállni az utazástól – mert nem tudja vállalni a karantént – akkor bizony azt csak a lemondási feltételeknek megfelelően, a vonatkozó lemondási díj – vagy jogi nevén bánatpénz – megfizetése mellett teheti meg. Erről az egyes utazásszervezők általános szerződési feltételeiben tájékozódhat az érintett.

A magyar kötődésű Wizz Air légitársaság már bejelentette, jelentős járatcsökkenésre készül szeptember második hetétől. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ritkítanak vagy leállítanak ideiglenesen járatokat, illetve csak a legkeresettebb helyekre indulnak a gépek. Minden érintett utast megpróbálnak elérni e-mail által, vagy a foglalást végző utazási irodán, online közvetítőn keresztül. Törölt járat esetén lehetőség lesz a pénz visszafizetésére, vagy bónusszal történő jóváírására is következő utazáshoz. Azonban ha a járatot a légitársaság nem törli, úgy csak módosítási, vagy törlési díj fejében lehetséges az elállás, mely összeg a teljes repülőjegy árat elérheti. Azaz lehet, hogy semmit sem kapunk vissza, ha nem tudunk elutazni a saját döntésünk alapján.

COVID-19 biztonság a WizzAir-nél
COVID-19 biztonság a WizzAir-nél

Nem bírjuk ki utazás nélkül!?

Sokan így vannak ezzel. Mi, az Alkossutazast.hu-nál elvonási tüneteket produkálunk már. De most egy kicsit relax! Muszáj megvárnunk a vírushelyzet alakulását. Ugyanakkor lehetséges utazást foglalni, de egyelőre csak szállást, és abból is olyat, ami akár az indulás előtt néhány nappal visszamondható. Erre tökéletes lehetőséget biztosít a YourTrip2go!

Így választhatod ki a díjmentesen törölhető szállásokat a YourTrip2go-n!